The A-Team: Het Salesteam van de toekomst?

Salesteam van de toekomst

Het A-Team, de leden van het team

 

Hannibal (CEO)

“Hannibal” Smith is de leider van het fictieve A-team in de gelijknamige televisieserie The A-team uit de jaren 1980. Hij is de oudste van het team, rookt sigaren, en houdt ervan als een plan uitkomt (I love it when a plan comes together).

Hij speelt een cruciale rol bij het screenen van de klanten van het team. Hij verkleedt zich daarbij vaak als de Chinese Mr. Lee, maar hij kan ook andere gedaanten aannemen. zoals een krantenverkoper in Timber of een dronkenlap in A Small and Deadly War.

Hannibal is vaak on the jazz, wat betekent dat hij roekeloos te werk gaat. De klassieke frontale aanval is een veelgebruikte manoeuvre in dat verband.

De overige teamleden vrezen de jazz, omdat zulke plannen van Hannibal meestal mislukken.

Murdock (Sales As A Service – Sales new business)

Murdock is de piloot van het team en heeft als catchfrase “if it has wings, I can fly it” (“als het vleugels heeft, kan ik het laten vliegen”). Hij voegt de daad bij het woord door met zo’n beetje alles de lucht in te gaan, van zelfgemaakte bouwsels tot helikopters en zelfs een Boeing 747.

Officieel is Murdock gek verklaard, maar in werkelijkheid doet hij zich gekker voor dan hij is. Zijn ‘gekte’ fungeert als dekmantel om dingen voor elkaar te krijgen, en soms put hij er ook moed uit om dingen te doen die hij anders niet had gedurfd.

Murdock heeft een onzichtbaar hondje dat Billy heet en hij voelt zich beledigd en gepasseerd als een ander lid van het team hem voor gek verklaart.

B.A Baracus (Hoofd Productontwikkeling/ implementatie)

Hij wordt B.A. genoemd. Dat zijn zijn initialen maar het kan ook “bad attitude” betekenen (hetgeen verwijst naar zijn agressieve gedrag). B.A. is de krachtpatser en de techneut van het team.

B.A. staat op gespannen voet met Murdock, de gek van het team. B.A. heeft vooral een hekel aan Murdocks onzichtbare hondje Billy.

B.A. staat vooral bekend om het feit dat hij zijn tegenstanders “gooit” (throws). Vooral tafels en bars zijn prima geschikt om tegenstanders overheen te gooien. Hij gooit ook weleens vijanden door de deur of het raam, al dan niet gesloten.

B.A. rijdt in een zwarte aangepaste GMC-bestelwagen uit 1982. Hij wil niet dat er iemand in zijn wagen rijdt (nobody drives ma van but me!) en raakt zeer overstuur als zijn wagen beschadigd raakt.

B.A. lijdt aan vliegangst. Het team moet vaak veel moeite doen om B.A. in een vliegtuig te krijgen, vooral als Murdock de piloot is. Meestal wordt hij daartoe verdoofd.

B.A. en Murdock hebben vaak ruzie of een woordenwisseling omdat B.A. niet goed om kan gaan met het vreemde gedrag van Murdock, maar stiekem zijn ze wel op elkaar gesteld.

Face (Sales/ Relatiebeheer)

Zijn bijnaam “Faceman”, meestal afgekort tot “Face”, verwijst naar zijn knappe gezicht, waarmee hij veel voor elkaar krijgt. Face is de regelneef van het team.

Zonder enige moeite weet hij van alles te regelen. Vooral bij het vrouwelijk schoon kan hij veel voor elkaar krijgen.

Het Salesteam van de toekomst?

Minder Face, méér Murdock.

Al jaren is Hannibal, de CEO de onbetwiste “baas” van het team. In Sales wordt hij/ zij vaak omringd door “Face-types), zie hierboven.

Murdock past vaak niet in het team op de payroll (dit gaat wringen en schuren). Hannibal heeft namelijk een sterke visie, maar Murdock ook. De werkgever-werknemer relatie zorgt ervoor dat Murdock al binnen relatief korte tijd zal veranderen van Murdock in Face. Dit is onwenselijk.

 

Het Sales partnerschap

Hannibal en Murdock zijn types die erg op elkaar lijken (beiden ondernemers).

Om het type Murdock goed tot zijn/ haar recht te laten komen binnen de organisatie is het sluiten van een Sales partnerschap de sleutel tot succes.

Sales as a service
since 2018

Sales: Het belangrijkste bedrijfsproces van iedere organisatie.

Sales wordt vaak operationeel ingestoken, terwijl op tactisch en strategisch vlak de grootste winst te boeken valt.

Dit vereist een andere aanpak/ zienswijze.

Slim ondernemen = Anders denken.

Sales As A Service: Waarom niet vandaag?